Het Earth Protectors Trust Fund is een fonds dat door een team van advocaten en specialisten wordt gebruikt om wereldwijde wetgeving te bewerkstelligen die het plegen van ecocide strafbaar maakt. Door een bijdrage te leveren aan het fonds word je ‘aardebeschermer’ of ‘earth protector’. Sinds 2017 ben ik verbonden aan dit fonds.

Op ecocidelaw.com vind je uitgebreide informatie over de juridische weg die bewandeld wordt.
Als je ook een aardebeschermer wilt worden dan kun je je hier inschrijven en lezen wat je nog meer kunt doen om deze belangrijke ontwikkeling voor de mensheid en de aarde te ondersteunen.

 

De advocaat van de aarde
Polly Higgins was een Schotse strafrecht advocate die zich als advocaat van de aarde inzette om ecocide internationaal strafbaar te maken. Polly stelde zichzelf een vraag: “hoe creëren we wettelijke zorgplicht voor de aarde?” Tijdens haar zoektocht ontdekte Polly dat Ecocide oorspronkelijk was opgenomen in het concept van the Rome Statute of the International Criminal Court; een internationaal verdrag uit 1998, op basis waarvan in 2002 het Internationaal Strafhof is opgericht.

Polly Higgins

Ecocide verdween in 1996 uit het concept na bemoeienis van een aantal invloedrijke landen, waaronder Nederland, voordat de definitieve versie van het verdrag werd opgemaakt. Dat moet veranderen en daar wordt hard aan gewerkt.

Polly Higgins overleed na een kort ziekbed in April 2019, maar haar werk wordt voortgezet door haar team. In haar boek Eradicating Ecocide (2010) omschrijft Polly ecocide als: “The extensive damage to, destruction of or loss of ecosystems of a given territory, whether by human agency or by any other causes, to such an extent that peaceful enjoyment by the inhabitants of that territory has been severely diminished”.  Kijk op www.pollyhiggins.com voor meer informatie over de belangrijke erfenis die Polly achter liet.

In Juni 2021 deed de Stop Ecocide Foundation een voorstel tot wijziging van het Statuut van Rome.
Het voorstel was om een ​​misdrijf van ‘ecocide’ op te nemen. Het voorstel werd aangevuld door een panel van onafhankelijke deskundigen, bijeengeroepen door de Stop Ecocide Foundation, voor de juridische definitie van ecocide.

Op 10 September 2021 hield Stop Ecocide International een persconferentie op het IUCN Wereldcongres, waarbij het ongekend gebruik heeft gemaakt van een IUCN-regel om de afwijzing van een motie ter ondersteuning van een internationale misdaad van ecocide aan te vechten .

De motie, geleid door Stop Ecocide International, drong er bij de IUCN-vergadering op aan de lidstaten die partij zijn bij het Statuut van Rome aan te moedigen de nieuwe wettelijke definitie van ecocide te overwegen en deze te beschouwen als een springplank voor serieuze discussies over de wijziging van het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof Rechtbank.

De vaststelling van een misdaad van ecocide zou alles ondersteunen wat de IUCN doet en waar ze voor staat. Toch verklaarde de IUCN dat de motie niet nieuw of dringend was, waardoor ze een historische kans miste om zichzelf aan de goede kant van de geschiedenis te plaatsen en om op te komen voor de sterke bescherming van ecosystemen in de wet, in solidariteit met toekomstige generaties van alle soorten.

Stop Ecocide International roept nu publiekelijk alle IUCN-lidorganisaties op om de voortgang van het bevorderen van een internationale misdaad van ecocide nauwlettend in de gaten te houden. We weten dat het gesprek alleen maar luider zal worden.

Voor meer inhoudelijke informatie:
Zie de highlights van de persconferentie van 10 september 2021 in onderstaand videoblog.

Prev 1 of 1 Next
Prev 1 of 1 Next

 

Maandelijkse update

Krijg 1 keer per maand

de nieuwe blogs in je inbox

Je krijgt 1 keer per maand een mail.

Geen continue stroom van nieuwtjes en fantastische aanbiedingen, geen puinhoop in je inbox. Elke eerste van de maand een overzicht van mijn nieuwe blogs, en verder geen bullshit.

Als je liever vaker leest, volg mijn blog dan via RSS of via de directe email notificaties. Onderaan deze pagina kun je je abonneren.

De Gewone Vrouw maakt op dit moment geen gebruik van social media.