Over toxic positivity wordt vaak wat schamper en lacherig gedaan. Maar het is geen onschuldige eigenschap van ‘zweverige mensen’. Toxic positivity kan zo verlammend werken dat je geen weerstand kunt bieden aan oplichting of spiritueel machtsmisbruik.

Voel je je verplicht om altijd liefdevol, spiritueel, begripvol, zachtaardig en positief te zijn? Word je door anderen zooooo veilig, honingzoet en liefdevol benaderd dat je geen ruimte meer voelt om je te gedragen en te reageren als een autonoom mens of een volwaardige volwassene?

Dan is het verstandig om je te verdiepen in fundamenteel belangrijke onderwerpen als toxic positivity en spiritual bypassing.


Samara Quintero
Jamie Long
The Psychology Group Fort Lauderdale

Julia Kristina
Klinisch psycholoog


 

Met 2 voeten op de grond staan en niet alles voor zoete koek slikken is niet destructief of negatief.
Als je zelf moeite hebt met uitingen van scepsis, met ‘onspirituele’ emoties van jouzelf of andere mensen, of als je moeite hebt met grappen over spiritualiteit en zweverigheid: verdiep je erin.

Maak het interessant en veilig voor jezelf.
Ontwikkel incasseringsvermogen en veerkracht.
Wortels.
Humor.
Gezonde zelfspot.

Als je niet af en toe om je heilige huisje kunt lachen … dan neem je het te serieus. Tegen heilige huisjes moet getrapt kunnen worden zonder dat ze meteen omvallen, of zonder dat iemand meteen een bazooka uit het raam van de kerk of tipi steekt om ‘de vijand’ weg te jagen.

Dat is de zwakke plek van toxic positivity: als iemand bewust of per ongeluk door de bubbel heen prikt blijkt er geen fundament te zijn. Het gevolg: een hele emotionele reactie, machtsstrijd, terugvallen op onbuigbaar dogma of men verbreekt het contact: afwijzing.

Menselijkheid veroordelen of shamen
Als gezonde scepsis, menselijke gevoelens en emoties, kritische of verdiepende vragen of een andere, eigen visie taboe zijn in jouw relatie, vriendschap, hulpverlening, opleiding of groep; zoek uit waarom dat is.

Waarom is er geen ruimte om anders te denken?
Waarom is er geen ruimte om er een andere visie of belevingswereld op na te houden?
Waarom is er geen ruimte om lastige vragen te stellen?
Waarom voelt dat als taboe of onveilig?
Wie in de groep wordt er boos of zenuwachtig als je door de ‘positieve bubbel’ heen prikt?

Is het de leider of hulpverlener van de groep?
Waarom heeft die geen veerkracht en incasseringsvermogen ontwikkeld?
Raak je er hun eigen onopgeloste trauma’s mee aan?
Kom je aan hun zelfvertrouwen?

Kom je aan hun geloofwaardigheid?
Leg je gebrek aan kennis of ervaring bloot?
Gaan ze een machtsstrijd met je aan als je valide vragen stelt?
Gaan ze een machtsstrijd met je aan als je je eigen kennis en wijsheid wilt bijdragen?

Ja?
Zijn ze dan wel geschikt om te werken met de materie die ze aanbieden?
Misschien kunnen ze beter ander werk gaan doen.
Of eerst nog therapie, opleidingen en trainingen gaan volgen tot ze steviger in hun schoenen staan.

Kom je aan hun verdienmodel?
Kom je aan hun comfortzone?
Kom je aan hun macht?

Dan zou je te maken kunnen hebben met een spirituele beunhaas of oplichter.

Toxic positivity in marketing
Ook de marketing heeft de positieve quotes ontdekt. Ze pompen hun instagram vol met inspirerende quotes in de huisstijl, maar veel diepgang zit er niet bij. Spiri is hip en spiriwashing levert net als greenwashing gewoon keiharde duiten op, dus bedrijven gebruiken het.

Gratis seminars
Ik heb me een poosje verdiept in de vele ‘gratis online seminars’ die je tegenwoordig tegenkomt. Mijn ervaring is dat in de meeste ‘gratis seminars’ misbruik wordt gemaakt van toxic positivity. Ik kwam er welgeteld 1 tegen waar echt inhoud geboden werd en waar rustig intermenselijk contact plaatsvond.

In de andere ‘gratis seminars’ werden de deelnemers met 100 kilometer per uur door middel van kleine lokkertjes van inzichten en kennis en een overdosis toxic positivity gemanipuleerd naar een mindset waarin je niet meer kritisch kunt nadenken, en bereid bent om te betalen wat je niet zou betalen als je met twee voeten op de grond zou staan.


Maandelijkse update

Krijg 1 keer per maand

de nieuwe blogs in je inbox

Je krijgt 1 keer per maand een mail.

Geen continue stroom van nieuwtjes en fantastische aanbiedingen, geen puinhoop in je inbox. Elke eerste van de maand een overzicht van mijn nieuwe blogs, en verder geen bullshit.

Als je liever vaker leest, volg mijn blog dan via RSS of via de directe email notificaties. Onderaan deze pagina kun je je abonneren.

De Gewone Vrouw maakt op dit moment geen gebruik van social media.