Seksueel misbruik is een wijdverspreid probleem in onze samenleving. Als seksueel misbruik plaatsvindt in een spirituele, religieuze of rituele context, dan is het niet alleen seksueel misbruik, maar ook spiritueel misbruik.

KIJKEN
Bekrachtigende woorden van ervaringsdeskundigen.
Voorlichting van ervaren spiritueel leraren uit de diverse stromingen die met het naakte lichaam, seksuele energie of seksualiteit werken.
Video 1: Tao trainer Reinoud Eleveld
Video 2: Ervaringsdeskundige Adam Roa
Video 3: Hogepriesteres en covenleider Thorn Mooney
Video 4: Hogepriesteres en religiewetenschapper Yvonne Aburrow


Prev 1 of 1 Next
Prev 1 of 1 Next


Grenzen en integere hulp
Soms maken mensen een fout, en van je fouten moet je leren. Samen situaties oplossen is gezond en positief. Maar als de grenzen op seksueel gebied overschreden worden, door een leraar/hulpverlener of groepslid, dan mag men niet van je verwachten dat je daar ruimdenkend, begripvol of met een lerende houding mee omgaat. In een onveilige situatie mag niemand van je verwachten dat je je open-minded en zogenaamd ‘spiritueel’ blijft gedragen. Verwacht dat ook niet van jezelf.

Twijfel niet aan je recht op je persoonlijke grenzen en hulp binnen een groep
Als jouw grenzen overschreden worden, moet je dit in elke groep of organisatie bespreekbaar kunnen maken en je moet geholpen worden. Het maakt niet uit of het gaat om psychologische intimidatie, grensoverschrijdend knuffelen of seksueel misbruik. Als jij je niet veilig voelt moet men in actie komen.

Grensoverschrijdende ervaringen met een ander groepslid
Als jouw leraar, coach, guru, healer, sjamaan of hulpverlener je niet onmiddellijk en op integere wijze gaat helpen als je dit probleem bespreekbaar maakt: Neem afstand en zoek professionele hulp. Ga naar de huisarts of de politie. Vind je dit moeilijk? Vraag familie of vrienden om je te helpen deze stappen te zetten.

Durf je het probleem niet eerst bespreekbaar te maken binnen de groep of organisatie?
Dan sla je die stap lekker over. Ga meteen naar de huisarts of iemand die je wel vertrouwt. Als je maar in beweging komt.

Grensoverschrijdende ervaringen met een leider, leraar, guru, sjamaan, healer of hulpverlener
Ga naar de huisarts of de politie. Als je dat moeilijk vindt: vraag je familie of vrienden om je te steunen.

Je kunt ook anoniem chatten over je situatie met:
Fier
MIND
Het Centrum Seksueel Geweld

Groepsdruk is nooit goed
Vraag om hulp van familie, vrienden, de huisarts of de politie als je groepsdruk voelt om op een liefdevolle manier te leren van zo’n moeilijke situatie.

Vraag om hulp van familie, vrienden, de huisarts of de politie als men van je verwacht dat je zelf ‘in goed gesprek’ moet gaan met de dader, oftewel: zoek het maar uit.

Vraag om hulp van familie, vrienden, de huisarts of de politie als men je door middel van groepsdruk of grooming op de mouw probeert te spelden dat onderling seksueel of grensoverschrijdend gedrag normaal is in deze groep.

Vraag om hulp van familie, vrienden, de huisarts of de politie als de leden van de groep van mening zijn dat een leider of een groepslid zo “heilig”, “wijs” of “begaafd” is dat hij/zij jouw grenzen mag overschrijden.

Jouw “nee” is jouw beslissing, en die is altijd geldig.
Je “nee” is net zo geldig en definitief als je in eerdere situaties wel hebt toegegeven.
Je mag op elk moment beginnen met “nee” zeggen en niemand mag je dat ontzeggen.


Persoonlijke grenzen en situatiegebonden grenzen


Machtsongelijkheid speelt altijd een rol in relaties tussen hulpverlener en hulpvrager, leraar en leerling, coach en cliënt. Je persoonlijke grenzen spelen de belangrijkste rol als je je niet fijn voelt bij de situatie.
Met situatiegebonden grenzen bedoel ik dat er in een situatie van machtsongelijkheid en kennisoverdracht nooit ruimte moet zijn voor seksueel contact, zelfs niet als er oprechte en wederzijdse gevoelens van verliefdheid of aantrekkingskracht zijn.

In zo’n uitzonderlijk geval is het enige verstandige wat je kunt doen: de situatie van machtsongelijkheid beëindigen. Neem een poosje afstand van elkaar en blijf dan niet op een eilandje zitten maar praat allebei met mensen die je vertrouwt en die je feedback kunnen geven. Na een periode van afstand en zelfreflectie kun je, als die wederzijdse gevoelens er nog steeds zijn en als beide personen dat willen, op gelijkwaardige basis onderzoeken wat je voor elkaar betekent.

Ik raad dit niet aan.
Want het kan alsnog tot een risicovolle verstandhouding leiden. Maar een periode van afstand, bezinning en praten met andere mensen is verstandiger als blijven hangen in de situatie: de machtsongelijkheid te laten voortduren terwijl er sterke wederzijdse aantrekkingskracht en wellicht seksueel contact is.

Alarmsignalen
Als jullie na een periode van afstand en bezinning kiezen voor een gelijkwaardige relatie, en als er dan na een tijdje alsnog een sfeer van hulpverlening of machtsongelijkheid/kennisoverdracht ontstaat, is dat een teken dat het echt verstandiger is als je definitief afstand neemt.

Als jouw leraar, coach, guru, healer, sjamaan of hulpverlener niet openstaat voor het beëindigen van de machtsongelijkheid en een periode van bezinning, en jou naast jullie wederzijdse gevoelens van verliefdheid of seksuele aantrekkingskracht wil aanhouden als leerling of client, dan kun je met zekerheid vaststellen dat er iets niet in de haak is.

Als jouw leraar, coach, guru, healer, sjamaan of hulpverlener je probeert te isoleren van je familie, vrienden, huisarts of hulpverleners, en jullie aantrekkingskracht / relatie / seksuele contact geheim wil houden, dan kun je met zekerheid vaststellen dat er iets niet in de haak is.

Als jouw leraar, coach, guru, healer, sjamaan of hulpverlener je laat vallen als een baksteen als je de machtsongelijkheid wilt opheffen, dan kun je met zekerheid vaststellen dat er iets niet in de haak was.

In dergelijke alarmerende situaties raad ik je aan om zo snel mogelijk deskundige hulp te zoeken bij het nemen van afstand en het verwerken van je ervaringen.


KIJKEN


NETFLIX: (un)well
In de Netflix serie (un)well gaat aflevering 2 over tantra. In het eerste gedeelte van de aflevering kom je in contact met een globale visie op (westerse) tantra. Het tweede deel van de aflevering brengt met persoonlijke ervaringen en uitleg van experts goed in beeld hoe misbruik kan ontstaan.

Youtube serie: Atria Kennis instituut
‘Niemand zal je geloven’ – Misbruik Meisjes in de Katholieke Kerk

Misbruik en vernedering door nonnen: een onderbelicht probleem
Fragmenten uit interviews (6) die in 2015-2016 afgenomen zijn in het onderzoek naar misbruik en mishandeling van meisjes in instituten van de katholieke kerk in Nederland sinds 1940. Het project werd geïnitieerd door het Vrouwen Platform Kerkelijk Kindermisbruik en uitgevoerd met een subsidie van het Ministerie voor Veiligheid en Justitie.


LEZEN


How might a Druid, a Wiccan, a Heathen, or a Polytheist understand consent? In Pagan Consent Culture, Pagans show how to ground good consent practices in Pagan stories, liturgies, and values.


 

Maandelijkse update

Krijg 1 keer per maand

de nieuwe blogs in je inbox

Je krijgt 1 keer per maand een mail.

Geen continue stroom van nieuwtjes en fantastische aanbiedingen, geen puinhoop in je inbox. Elke eerste van de maand een overzicht van mijn nieuwe blogs, en verder geen bullshit.

Als je liever vaker leest, volg mijn blog dan via RSS of via de directe email notificaties. Onderaan deze pagina kun je je abonneren.

De Gewone Vrouw maakt op dit moment geen gebruik van social media.