Beste lezer, 

Op 4 April 2022 is mijn blog verhuisd naar een nieuwe host. Hier en daar is wat content verloren gegaan en ik ben hard aan het werk om alles weer leesbaar en toonbaar te maken. Dit blog wordt veel gelezen en zal als een van de eerste artikelen worden nagelopen en opgeknapt.

Op dit moment kun je wel video’s van ervaringsdeskundigen kijken, maar de links naar wetenschappelijke artikelen en de afbeeldingen missen nog. Binnenkort is het blog weer compleet en prettig leesbaar. Excuses voor het ongemak.

Alexandra


 

Sinds ongeveer 15 jaar houd ik me bezig met de wereldgeschiedenis en de koloniale geschiedenis op het gebied van genderbeleving en seksuele geaardheid. Voor het koloniale tijdperk was er wereldwijd sprake van zeer uiteenlopende diversiteit.

Af en toe schreef ik een blog over dit onderwerp en kreeg uiteenlopende reacties. Ze varieerden van: we willen hier dolgraag voorlichting over geven, maar we hebben de deskundigen niet in huis (het COC) tot: dit is propaganda, onderdeel van een agenda om de wereld op het verkeerde spoor te zetten. (conspiracy denkers)

Dit is een complex onderwerp
Er zijn mensen die er om politieke of religieuze redenen tegen ageren.
Er zijn mensen die het onderwerp romantiseren of seksualiseren.
De meeste mensen vergelijken dit onderwerp eerst met het moderne LGBTQI+ leven, dat in deze tijd vooral een privé aangelegenheid is.

Een goed beeld van dit onderwerp kun je pas vormen als je je verdiept, want het gaat in veel culturen over zoveel meer. Het gaat over maatschappelijke rollen, spirituele rollen, werkzaamheden en verantwoordelijkheden, symboliek en rituelen en uiteraard liefde, relaties en seksualiteit.

(Hier missen links naar traditionele benamingen en culturele gebruiken uit Polynesië en Noord Amerika)

Elke cultuur gaf op een andere manier vorm aan de samenleving en de gebruiken. Het is dus belangrijk om zichtbaar te maken dat elke cultuur een eigen verhaal heeft. Dit is een complex onderwerp dat zorgvuldige uitleg verdient. Daarom doe ik alleen met dit onderwerp wat ik het allerliefste doe:

  • Video’s: Ik geef de mensen uit de diverse culturen de ruimte om hun eigen verhaal te vertellen.
  • Links: Je vindt hier links naar deskundige informatie van wetenschappers en experts met roots in de betreffende culturen.Dit onderwerp kun je niet even scannen. Hier moet je echt voor gaan zitten. In elke video, en achter elke link vind je een inzichtgevend persoonlijk verhaal en/of expertise over de wereldgeschiedenis op het gebied van seksuele geaardheid en gender identiteit.

(Hier missen links naar traditionele benamingen en culturele gebruiken uit Noord Amerika)

The playlist identified with the request's playlistId parameter cannot be found.

(Hier missen links naar traditionele benamingen en culturele gebruiken uit nieuw zeeland)

(Hier missen links naar traditionele benamingen en culturele gebruiken uit Polynesië)

 

(Hier missen links naar traditionele benamingen en culturele gebruiken uit Canada en Alaska)

 

(Hier missen links naar traditionele benamingen en culturele gebruiken uit Scandinavie)

(Hier missen links naar traditionele benamingen en culturele gebruiken uit Indonesië)


Diverse culturenIn de Nederlandse media


Het online magazine Oneworld.nl besteedde de afgelopen jaren diverse keren aandacht aan dit onderwerp.

Dino Suhonic schrijft voor Nieuwwij.nl. Dino is queer moslim en publiceert over diverse gender-gerelateerde vraagstukken.

 

 

 

 

Maandelijkse update

Krijg 1 keer per maand

de nieuwe blogs in je inbox

Je krijgt 1 keer per maand een mail.

Geen continue stroom van nieuwtjes en fantastische aanbiedingen, geen puinhoop in je inbox. Elke eerste van de maand een overzicht van mijn nieuwe blogs, en verder geen bullshit.

Als je liever vaker leest, volg mijn blog dan via RSS of via de directe email notificaties. Onderaan deze pagina kun je je abonneren.

De Gewone Vrouw maakt op dit moment geen gebruik van social media.