HEDGESCHOOLS: De onderwijsgeschiedenis van Ierland

Hedge schools waren geheime, illegale schooltjes in Ierland, in de 18e en 19e eeuw. Dankzij de hedge schools kregen Ierse kinderen van ‘non conformistische geloven’ onderwijs, vaak in het Iers. Alleen kinderen van het Anglicaanse geloof hadden recht op primair onderwijs. Op die manier kon de Ierse cultuur systematisch vervangen worden.

De Ierse taal spreken was in Ierland streng verboden.
Alleen Engels spreken was toegestaan.

CREATIEF OVERLEVEN: MODERNE MUZIEK IN EEN EEUWENOUDE TAAL

Een van de manieren om een oude taal te onthouden en laten voortleven is natuurlijk via de muziek. De Ieren hebben een prachtige nalatenschap aan culturele muziek. Helaas spreken die oude liedjes niet alle jongeren aan, en die wil je nou juist bereiken: zij hebben de toekomst.

Het muziekproject TG Lurgan was de oplossing.
Met groot succes worden moderne popliedjes vertaald in het oude Iers, en de jongeren tillen hun taal dansend en zingend de toekomst in. Hartverwarmend.

Dit is een playlist met een kleine selectie van de liedjes.
De hele collectie vind je hier op het YouTubekanaal van TG Lurgan. 

Maandelijkse update

Krijg 1 keer per maand

de nieuwe blogs in je inbox

Je krijgt 1 keer per maand een mail.

Geen continue stroom van nieuwtjes en fantastische aanbiedingen, geen puinhoop in je inbox. Elke eerste van de maand een overzicht van mijn nieuwe blogs, en verder geen bullshit.

Als je liever vaker leest, volg mijn blog dan via RSS of via de directe email notificaties. Onderaan deze pagina kun je je abonneren.

De Gewone Vrouw maakt op dit moment geen gebruik van social media.