Auteur: Marcia Sirota (psychiater)


Mensen houden zich bezig met spiritualiteit om diverse redenen.
Sommigen zien dit pad als een manier om een gevoel van eenheid met alle levende wezens te ervaren, en om innerlijke vrede te vinden.

Maar voor anderen is spiritualiteit vermengd met onopgeloste psychologische of emotionele problemen. Veel mensen die hulp nodig hebben voor depressie, persoonlijkheidsstoornissen of verslavingsproblemen kiezen voor een spiritueel pad om hun problemen te helen.
Terwijl je bezighouden met spiritualiteit een gevoel van comfort en verbondenheid kan geven, is het geen oplossing voor deze problemen.

Spirituele leiders kunnen de beste, maar ook de slechtste zijn.
Velen leiden vanuit een gevoel van altruïsme en een verlangen om de wereld mooier en beter te maken, maar spiritualiteit trekt ook sociopaten aan die zich voordoen als spirituele leiders om emotioneel kwetsbare mensen uit te buiten.

Een sociopaat is een genadeloos, moraalloos roofdier die de mensen die zwakker of kwetsbaarder zijn, manipuleert om van ze te profiteren. Veel sociopaten kiezen een beroep dat hen in een positie van macht over anderen brengt, zodat ze een legitieme reden hebben om te domineren en controleren.

Mensen die in hun kindertijd mishandeling of verwaarlozing hebben meegemaakt hebben achtergebleven trauma. Zoals vele anderen voelen ze zich aangetrokken tot spiritualiteit omdat het hoop en antwoorden biedt. Terwijl positieve spiritualiteit je bekrachtigt, is pseudo-spiritualiteit die wordt bedreven door een sociopatische leider erg vernietigend.

Ideaal gezien zoeken mensen die last hebben van emotionele of psychologische problemen professionele hulp naast hun spirituele activiteiten. Dit brengt ze in de gelegenheid om het meest te profiteren van hun spirituele pad terwijl ze geholpen worden om de roofdieren en poseurs (mensen die doen alsof) te kunnen herkennen en vermijden.

Oprechte spirituele leiders zijn er om anderen te helpen, niet om van ze te profiteren.
Een manier om een ‘spirituele sociopaat’ te herkennen is door de manier waarop ze met geld omgaan. Het vragen van hoge bedragen voor retraites en workshops of het erop staan dat hun volgers diverse dure seminars volgen is een signaal dat winst het echte motief van de leider zou kunnen zijn.

Oprechte spirituele leiders houden zich bezig met het bekrachtigen van hun volgers.
Elke leider die een extreme afhankelijkheid van hun volgers afdwingt, is in feite slechts iemand die hen wil controleren. Integere leiders verwelkomen vragen en uitdagingen van hun volgers. Iemand die verzet verbiedt, of bestraft, is niet integer.

Een echte spirituele leider zal nooit van iemand vragen om zich te isoleren van hun familie of gemeenschap, of ze bewegen tot het weggeven van hun materiële bezittingen of geld. Dit zijn verzoeken die alleen sekteleiders maken, die zoeken naar controle door het isoleren en ontkrachten van hun volgelingen.

Echte spirituele leiders inspireren mensen om hun beste zelf te zijn, spirituele sociopaten heersen met schuldgevoelens, trucs en intimidatie. De spirituele zoeker zou kunnen geloven dat hun leider liefdevol en goed is, net als zij wilden geloven dat hun kwetsende ouders dat waren.

De sociopaat die overheerst als een strenge ouder bedwingt een kinderlijke afhankelijkheid van hun volgers, waardoor ze hen onder controle houden.

De verantwoordelijkheid nemen om je problemen serieus aan te pakken, en te leren inzien dat niet alle spirituele leiders het goed bedoelen, is een eerste stap om te vermijden dat je het slachtoffer van een spirituele sociopaat wordt.


© Marcia Sirota

http://www.marciasirotamd.com

Dit artikel heb ik vertaald met toestemming voor eenmalig gebruik.

Als je het verder wilt delen, neem dan eerst even contact op met Marcia via haar website.
Als Marcia je toestemming geeft om haar werk verder te delen, stuur me dan het mailtje met haar toestemming door; dan krijg je de Nederlandse tekst van me.

 

 

Maandelijkse update

Krijg 1 keer per maand

de nieuwe blogs in je inbox

Je krijgt 1 keer per maand een mail.

Geen continue stroom van nieuwtjes en fantastische aanbiedingen, geen puinhoop in je inbox. Elke eerste van de maand een overzicht van mijn nieuwe blogs, en verder geen bullshit.

Als je liever vaker leest, volg mijn blog dan via RSS of via de directe email notificaties. Onderaan deze pagina kun je je abonneren.

De Gewone Vrouw maakt op dit moment geen gebruik van social media.