Je koopt met alle goede bedoelingen een kristal voor je spirituele ontwikkeling of healing. Dan ga je er natuurlijk niet van uit dat je steen uit de grond is gehaald door een kinderarbeider of (kind) slaaf. Op deze snel groeiende markt waar miljarden in omgaan, is die kans steeds groter. Spirituele stenen worden nu al ‘de nieuwe bloeddiamanten’ genoemd.

Is er een keurmerk voor eerlijke kristallen?
Nee.
Kopers zullen op dit moment zelf moeten onderzoeken of een verkoper ethisch werkt en of de verkoper eerlijk is, of alleen maar beweert dat het ethische kristallen zijn.

In 2018 deed Emily Atkin uitgebreid onderzoek en schreef over dit probleem.
Daarna volgden een aantal andere journalisten, en toen werd het weer stil rondom dit onderwerp. Links naar nieuwe artikelen zijn van harte welkom, ik plaats ze in dit overzicht.


ENGELSTALIGE ARTIKELENNEDERLANDSTALIGE ARTIKELEN


Spiritueel?
Een sprong naar 2020.
Temperance Alden maakt regelmatig problemen en hypocrisie in de spirituele / alternatieve kringen bespreekbaar en schreef onderstaande Instagram post, die veel respons kreeg. ‘In de wandelgangen’ is dit probleem natuurlijk al veel langer bekend, maar ondertussen gaat de handel gewoon door.


Wat te doen?
Wil je na het lezen van deze informatie toch een kristal of mineraal aanschaffen? Doe dan alsjeblieft zorgvuldig onderzoek. Koop alleen bij verkopers die ‘ethische’ kristallen verkopen en die de herkomst kunnen aantonen. Durf die lastige vragen te stellen.

‘Lastige’ vragen die de verkoper van je steen helder moet kunnen beantwoorden
Heeft men zich verdiept in de herkomst van de stenen?
Werden de delvers van deze steen goed behandeld en fatsoenlijk betaald voor hun werk?
Waren het kinderen of volwassenen?
Kan de verkoper dit bewijzen?

Sommige verkopers zullen je alleen garanderen dat ze geen herkomst weten, maar dat de steen ‘energetisch goed is schoongemaakt’. Oftewel: jij zult er geen last van hebben dat je steen een pijnlijke geschiedenis heeft. Koop die steen nou maar gewoon.


KLIK OP EEN AFBEELDING OM JE IN TE LEZEN


 

 

What makes a mine ethical?
What makes a polishing factory ethical?
Mining Child and Slave Labour; historical and current. Het journalistiek archief van The Republic of Mining. Hier vind je alle wereldwijde publiciteit rondom kinderarbeid en moderne slavernij in de mijnbouw industrie.

GEVOLGEN VOOR HET ECOSYSTEEM


 

Maandelijkse update

Krijg 1 keer per maand

de nieuwe blogs in je inbox

Je krijgt 1 keer per maand een mail.

Geen continue stroom van nieuwtjes en fantastische aanbiedingen, geen puinhoop in je inbox. Elke eerste van de maand een overzicht van mijn nieuwe blogs, en verder geen bullshit.

Als je liever vaker leest, volg mijn blog dan via RSS of via de directe email notificaties. Onderaan deze pagina kun je je abonneren.

De Gewone Vrouw maakt op dit moment geen gebruik van social media.