De Amerikaanse Natives hebben veel overlast gehad van grote groepen New Agers die stoned, high en dronken op zoek gingen naar eeuwenoude heilige plekken om ‘aan sjamanisme te doen’. Ze kwamen samen met honderden, soms duizenden tegelijk. Tijdens die ‘Rainbow Gatherings’ vertrapten ze de natuur en de heilige plekken van de Natives.

Het gevolg van spirituele toerisme
Talloze kristallen en andere ‘offerings’ moeten opgeruimd worden. Sommige mensen cremeren hun doden en gooien de resten in de heilige bron van de Natives, die ook een drinkwaterbron is voor de bewoners van het gebied. Waarschijnlijk krijgen ze daar een spiritueel gevoel van. De Natives werken zich vervolgens rot om alles weer te herstellen.

Activisme en juridische strijd
Activistische groepen hebben het beschermen van het landschap op zich genomen. Zij zijn ongetwijfeld op de hoogte van de goede bedoelingen die veel mensen hebben die zichzelf rainbow warrior of regenboogkrijger noemen. Maar die goede bedoelingen wegen niet op tegen de chaos die de spirituele hype op hun heilige plekken heeft veroorzaakt.

Prev 1 of 1 Next
Prev 1 of 1 Next

GUARDIANS OF THE SACRED

Oude culturen die intensief samenleefden met de natuur waren anders vormgegeven en men leefde primitiever als wij nu doen, maar de mensen waren absoluut niet dom. Ze hebben hun intelligentie anders ontwikkeld als moderne westerse wetenschappers. Hun kennis over ecosystemen is verweven met en verwerkt in hun kunst, hun tradities en hun spiritualiteit.

Als een heilige plaats vernietigd wordt gaat er waardevolle kennis verloren. Steeds meer wetenschappers zijn bezig met de vertaalslag tussen moderne wetenschap en traditionele kennis. Het is niet alleen voor de oorspronkelijke bewoners, maar voor de hele mensheid belangrijk dat deze heilige plekken intact blijven en zorgvuldig bestudeerd worden.


Film Gallery van sacredland.org
Ruim 100 interviews, korte films en documentaires over Sacred Land projecten wereldwijd

Since 1984, Earth Island Institute’s Sacred Land Film Project has produced a variety of media and educational materials — films, videos, DVDs, articles, photographs, reports, school curricula materials and Web content — to deepen public understanding of sacred places, indigenous cultures and environmental justice.

Our mission is to use film, journalism and education to rekindle reverence for land, increase respect for cultural diversity, stimulate dialogue about connections between nature and culture, and help protect sacred lands and diverse spiritual practices.

Maandelijkse update

Krijg 1 keer per maand

de nieuwe blogs in je inbox

Je krijgt 1 keer per maand een mail.

Geen continue stroom van nieuwtjes en fantastische aanbiedingen, geen puinhoop in je inbox. Elke eerste van de maand een overzicht van mijn nieuwe blogs, en verder geen bullshit.

Als je liever vaker leest, volg mijn blog dan via RSS of via de directe email notificaties. Onderaan deze pagina kun je je abonneren.

De Gewone Vrouw maakt op dit moment geen gebruik van social media.