Beste lezer, 

Op 4 April 2022 is mijn blog verhuisd naar een nieuwe host. Hier en daar is wat content verloren gegaan en ik ben hard aan het werk om alles weer leesbaar en toonbaar te maken. Dit artikel wordt erg veel gelezen en zal als eerste worden opgeknapt.

Binnenkort is het weer compleet en prettig leesbaar. Excuses voor het ongemak.

Alexandra


Dit artikel gaat over een complex en in Amerika, maar ook wereldwijd controversieel onderwerp. Er is vanuit diverse invalshoeken (historisch, politiek, wetenschappelijk, spiritueel) veel over te zeggen.

Mijn invalshoek:
Een advies. Neem ruimschoots de tijd om alles wat je aangeboden wordt op spiritueel gebied goed te onderzoeken. Vakkundige spiritualiteit is vergelijkbaar met wetenschap. Roekeloze spiritualiteit kan een schadelijke invloed hebben op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Gezonde scepsis verdient een belangrijke plek op je spirituele pad. Ga zorgvuldig om met je spirituele ontwikkeling.

Basis informatie en verdieping
Ik houd mijn eigen inbreng zo basic mogelijk. Ik ben zeker niet alwetend. Ik verzamel duidelijke en sprekende voorbeelden om je te introduceren met dit onderwerp. Het is mijn bedoeling dat je geprikkeld raakt om zelf verder te gaan onderzoeken wat er allemaal speelt op dit gebied.

Experts
De vele video’s en links naar content van experts bieden je verdieping en meer uitleg. In het eerste deel van het artikel vind je veel informatie en herkenning over red flags en wildgroei op spiritueel gebied. In het tweede deel van het artikel vind je veel verdiepende informatie van indigenous experts en wetenschappers.

Als je alle gelinkte artikelen leest en alle video’s met aandacht bekijkt, dan ben je een paar dagen bezig. Maar dat is het waard.

De meeste mensen die ik aan het woord laat hebben een indigenous achtergrond én zijn wetenschappers.
Sla hun informatie alsjeblieft niet over op je spirituele pad.
Er is zo lang over indigenous mensen gepraat. Als er meer met ze gepraat was, zou er nu niet zo’n wildgroei zijn.

Sjamanisme: problemen en misverstanden
De Nederlandse samenleving is een kakofonie van individuen. We leven in een kleurrijke, diverse en bomvolle samenleving. Alle overtuigingen lopen door elkaar heen en vechten voor hun bestaansrecht.

Dat we intense honger hebben naar gezonde verbinding met elkaar en met de natuur is niet meer dan logisch. Bij veel mensen maken de boeken over de zienswijzes van (oude) volkeren die meer holistisch leven een diepe indruk en geven ons het gevoel dat dát is wat we nodig hebben. Veel van de oude culturen op aarde hadden kennis en wijsheid die westerse wetenschappers nu pas naar waarde leren inschatten. Primitief? Echt niet!


Bruggen bouwen tussen traditionele en moderne kennis
waar kun je op letten als je op dit pad gaat wandelen?


Geschiedvervalsing
Wat altijd verstandig is om in je achterhoofd te houden als je je met deze vorm van spiritualiteit bezighoudt, is dat er veel geschiedvervalsing heeft plaatsgevonden. Enerzijds door kolonisten die de culturen niet begrepen, of wilden wegvagen en verwoesten. Anderzijds door mensen die de oude culturen romantiseren en invullen of veranderen wat ze niet zeker weten. Soms leidt dat tot verwarring. Soms leidt dat tot nieuwe vormen van healing.

Oplichters
En dan zijn er de pragmatische oplichters die geld zien in goedgelovige spiri’s, en met alle liefde onzin aan je verkopen. Jij krijgt een lekker ‘spiritueel’ gevoel en zij een lekker makkelijk inkomen. De spirituele handel is ‘kassa’. Online spirituele marketing en spirituele clickbait is lucratief. Sommige mensen zoeken macht over anderen of misbruiken hun invloed om seksueel misbruik te kunnen plegen.

Kristallen: de nieuwe bloeddiamanten
De kristallen & mineralen industrie heeft niks te maken met healing of spiritualiteit. Mensen delven ze met gevaar voor eigen leven. Vaak worden die mensen misbruikt als moderne slaven, of zijn het kinderarbeiders. Plaatselijke ecosystemen worden verwoest om de grond zo snel en effectief mogelijk leeg te kunnen roven.

Pagan consent culture
Consent culture gaat niet alleen over lichamelijke of seksuele grenzen. Het gaat over bewust en geïnformeerd kiezen, in een vertrouwde omgeving. Bijvoorbeeld: doe jij vooraf onderzoek, stel je vragen over de inhoud, en geef je nadrukkelijk toestemming voor je meedoet aan een ritueel of meditatie? Of ga je overal zomaar in mee?Yvonne Aburrow

Pagan consent culture

MA in Contemporary Religions and Spiritualities
Consent, integriteit en LGBTI+ inclusieve hekserij
Linktree


“There are as many differences from tribe to tribe as there are between Hinduism and the Church of England. No one would think of teaching those two as the same and calling them “Indo-European.”

– NAFPS


 Destructieve scepsis leidt tot oeverloze discussies, maar gezonde scepsis is nodig

Spiritualiteit en religie hebben een ongezonde taboesfeer rondom uitingen van scepsis.

Aan heilige huisjes hoor je niet te komen.
En dat is bullshit.
Het is mensenwerk.
Op zijn gevaarlijkst betekent ‘sjamanisme’ een enkele reis of een ‘retourtje’ psychiater.

In het meest positieve geval kunnen oude technieken uit het ‘sjamanisme’ een belangrijke bijdrage leveren aan de wetenschap, wat op dit moment hard nodig is. De kennis van indigenous volkeren is heel belangrijk voor het welzijn van de mensheid en de aarde.

In het grijze gebied tussen die twee uitersten gebeurt van alles.
Veel goeds voor heel veel mensenlevens.
Maar ook veel twijfelachtigs en schadelijks.
Onderscheid maken is nodig.

Spreekt iemand over de indianen, de natives, de indigenous of ‘indigenous wisdom’?
Als je hulpverlening of een opleiding zoekt is het verstandig dat je goed onderzoekt met wie je in zee gaat. Durf ‘lastige’ vragen te stellen. Niet alleen om zorgvuldig te zijn, uit zelfbescherming. Ook uit respect voor de mensen uit deze oude culturen, die met zoveel historisch (koloniaal) trauma moeten dealen.


WHO, WHEN, WHERE, HOW, WHY, WHAT?


 

Stel heldere vragen. Verwacht heldere antwoorden.
Iemand die goed is opgeleid in de tradities & rituelen van een oude cultuur heeft gedegen kennis van de achtergrond van zijn/haar werk en zal er geen probleem mee hebben om je vragen te beantwoorden. Je kunt denken aan vragen als:

 • Welk land?
 • Welke tribe?
 • Wie waren je leraren / wie heeft deze kennis ontwikkeld?
 • Hoe lang ben je getraind / in opleiding geweest?
 • Heb je ook westerse opleidingen gevolgd op medisch, sociaal cultureel of psychologisch gebied?

Met toestemming
Westerse mensen die na een serieuze, langdurige leerweg toestemming hebben gekregen om te werken met de symbolen, rituelen en kennis van een bepaalde tribe of oude cultuur kunnen daar ongetwijfeld uitgebreid over vertellen, foto’s laten zien, verifieerbare namen noemen. Dit is niet gebruikelijk/erg zeldzaam/niet bestaand omdat deze gebruiken verweven zijn met de locatie en de plaatselijke bevolking.

Nieuwe wegen
‘Leren van’, ‘geïnspireerd zijn door’ en ‘nabootsen’ zijn niet hetzelfde.

Er zijn uiteraard ook mensen die zich laten inspireren door diverse culturen en hun eigen draai aan hun kennis geven: ze ontwikkelen nieuwe wegen, nieuwe methoden. De mens is altijd in ontwikkeling en we leren van de gebruiken en rituelen van onze voorouders en medemensen. Dat is normaal en gezond.

Om op een goede manier te kunnen werken op dat niveau moet iemand een serieuze holistische ontwikkelingsweg en/of relevante trainingsweg en/of opleidingen achter de rug hebben. De mensen die op een verantwoordelijke en integere manier werken zullen in staat zijn om voorlichting te geven over hun ontwikkelingsweg en de keuzes die ze gemaakt hebben. Deze mensen doen (uiteraard) niet aan cultural appropriation maar ontwikkelen hun eigen pad, met authentieke methodes, symbolen, kunst en muziek.

Als ze wel gebruik maken van werk van anderen, dan zorgen ze ervoor dat de ontwikkelaars en makers daar toestemming voor hebben gegeven, en dat die mensen op een correcte wijze benoemd en betaald worden voor hun kennis, energie en arbeidsuren.

Spirituele modedingetjes
Nu zie ik dat meer en meer westerse mensen en bedrijven op commerciële wijze werken met ‘tribal’ invloeden en inspiraties, maar laten ze een indigenous tribe of gemeenschap meedelen in de winst? Zorgen ze voor hun medemens? Ervan uitgaande dat de mensen in deze gemeenschappen vaak arm zijn is dat het minste wat je kunt doen als je gebruik maakt van dit soort inspiratiebronnen.

Duik niet meteen in de materie, maar vraag om een kennismakingsgesprek
Ben je op zoek naar een healer of ‘sjamaan’?

 • Doe vooraf onderzoek
 • Praat met mensen met verstand van sjamanisme.
 • Betrek de mensen die jou goed kennen, en die je vertrouwt bij je proces.
 • Praat met andere mensen over deze aanbieder en vraag hun feedback.
 • Zoek contact met mensen die deze healer / sjamaan / leraar kennen: vraag naar hun ervaringen.
 • Stel heldere vragen.
 • Verwacht heldere antwoorden.
 • Neem alle tijd die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen.
 • Iemand die vakkundig en integer werkt zal hier geen probleem mee hebben en je alle ruimte geven.
 • Wat kost het?

Commerciële spiritualiteit is wat mij betreft geen spiritualiteit. Ik ben daar heel simpel in: aan algemeen belang hang je geen commercieel prijskaartje. Spiritualiteit gaat voor mij altijd over algemeen belang, is altijd meerlaags. We zorgen samen voor ons allemaal, op een eerlijke manier die voor iedereen werkt en haalbaar is. Hoe, dat beslis je samen als autonome groep of gemeenschap. Anders gaat voor mij de bezieling verloren.

Voor mensen die daar anders over denken zijn er diverse controlevragen die je kunt stellen om er achter te komen welke rol geld speelt bij je beoogde healer of ‘sjamaan’. Vind je dat acceptabel? Dat is voor iedereen anders. Ik geef daar verder geen tips over, omdat het buiten mijn referentiekaders valt. Ik zou niet weten in welk vat ik dat moet gieten.

Schrijf de antwoorden op.
Maak niet meteen een afspraak.

Achtergrondkennis en gezond verstand
Doe onderzoek naar de antwoorden die je kreeg: ga uitgebreid googlen, stel vragen, praat met andere mensen.

Gevoel en intuïtie: Laat het gesprek bezinken.
Hoe voelt het na een dag, hoe voelt het na een week? Neem alle tijd die je nodig hebt om JOUW beslissing te nemen. Wat voelt goed, veilig en bezield voor jou?

Maak pas een keuze als je zeker weet dat dit echt is wat je wilt.
Laat je niet pushen om je meteen open te stellen.

Een aanbieder die er moeite mee heeft dat je inhoudelijke vragen stelt – zogenaamd lastige of overbodige vragen – en tijd nodig hebt om alles te laten bezinken en onderzoek te doen (en dat je je dus niet meteen openstelt voor het ‘magische’ en ‘heilige’ dat je door hem/haar aangeboden wordt) … die begrijpt zelf niet dat het nodig is om goed onderzoek te doen. Zo’n persoon is geen verstandige keuze als healer of leraar.

Geen shaman maar een showman
Of de aanbieder begrijpt dat juist wel. Voor een oplichter is het niet in zijn of haar voordeel als je de tijd neemt om alles te laten bezinken en meer onderzoek te doen. Een oplichter wil domineren. Door een haakje te slaan in je innerlijk kind of je trauma’s zodat je je lekker meegaand openstelt. Dat levert geld, macht of seks op. Magische symboliek, ‘heilige status’ en/of spirituele marketingbabbels does that trick bij veel mensen.

Zinnetjes als: ‘je bent hier omdat het voorbestemd was’ en ‘ ja, deze cursus is duur, maar het geld zal vanzelf op je pad komen als je het jezelf gunt’ worden volop gebruikt als marketingbabbels en verkooptrucjes.

Ja, echte synchroniciteit bestaat. Soms is iets voorbestemd.
Maar helaas, ook ja, het concept synchroniciteit en fake ‘positiviteit’ worden ingezet om geld uit je zak te kunnen kloppen.

Gezonde scepsis is niet destructief of negatief
Gezonde scepsis betekent niet dat je spirituele mensen of hun zienswijzen ‘aanvalt’.

Het betekent dat je goed voor jezelf zorgt.

Met 2 voeten op de grond staan en niet alles voor zoete koek slikken is niet destructief of negatief.
Het betekent dat je je bewust bent van de verschillen in aanbieders en dat je jezelf een vakkundige en gezonde ervaring gunt.

Als je zelf moeite hebt met uitingen van scepsis, met ‘onspirituele’ emoties van jouzelf of andere mensen, of als je moeite hebt met grappen over spiritualiteit en zweverigheid: verdiep je erin.

Maak het veilig voor jezelf. Ontwikkel incasseringsvermogen en veerkracht. Tegen heilige huisjes moet getrapt kunnen worden zonder dat ze meteen omvallen, of zonder dat iemand meteen een bazooka uit het raam van de kerk of tipi steekt om ‘de vijand’ weg te jagen.

Menselijkheid veroordelen of shamen
Als scepsis, menselijke gevoelens en emoties, kritische vragen of een andere visie taboe zijn in jouw spirituele groep; zoek uit waarom dat is.

Waarom is er geen ruimte om kritisch te denken?
Waarom is er geen ruimte om er een andere visie of belevingswereld op na te houden?
Waarom is er geen ruimte om lastige vragen te stellen?
Waarom voelt dat als taboe of onveilig?
Wie in de groep wordt er boos of zenuwachtig als je door de ‘positieve bubbel’ heen prikt?

Zoek je hulp of healing, maar kom je niet uit?
Vraag iemand met voldoende kennis over healing om je te begeleiden.

Ken je niemand die je kan helpen?
In onderstaand artikel leg ik uit waarom ik het belangrijk vind dat er preventieve voorlichting ontwikkeld wordt, om spiritueel geïnteresseerde mensen te helpen bij het herkennen van risicovolle situaties. Onderdeel van dit artikel is een lijst van organisaties van Nederlandse artsen, psychologen en psychiaters die bezig zijn met het integreren van moderne wetenschap en traditionele kennis. Zij hebben een groot en veelzijdig netwerk in Nederland.


VERDIEPING, WETENSCHAPPELIJKE LEZINGEN EN DOCUMENTAIRES


White Shamans & Plastic Medicine Men maakt het spanningsveld tussen Native Americans en ‘witte sjamanen’ zichtbaar zoals dat zich al jaren in Amerika afspeelt. Bij Nederlandse spiritueel geïnteresseerde mensen is dat spanningsveld vaak niet bekend.

In New Age Shamanism in Altai legt de plaatselijke sjamaan uit waarom hij zich zorgen maakt over de commerciële buitenlandse sjamanen die naar het gebied komen met hun klanten.

DOCUMENTAIRE
Op Netflix staat de documentaire “The Last Shaman.” In deze documentaire zie je de zoektocht van de depressieve James die naar Peru afreist, op zoek naar een sjamaan die met ayahuasca werkt. Hij komt allerlei aanbieders tegen: van Peruaanse sjamanen drugsdealers die de goudmijn ayahuasca ontdekt hebben, tot een beroemde sjamaan die er een bizarre werkwijze op na blijkt te houden. Uiteindelijk vindt hij in een klein dorpje een sjamaan die hem echt kan helpen. Deze documentaire laat zien hoe belangrijk het is om zorgvuldig te kiezen.

 


SJAMAAN … EEN PIJNLIJKE PARAPLUTERM 


De benaming ‘sjamaan’ komt uit Rusland.
Veel westerse wetenschappers en spirituele mensen gebruiken de term ‘sjamaan’ als een parapluterm voor ‘everything indigenous’. Best handig zo’n parapluterm, maar besef alsjeblieft dat die parapluterm voor spirituele wildgroei zorgt, en dat deze parapluterm kan worden ervaren als modern kolonialisme en diep kwetsend. Julia Penelope deed uitgebreid onderzoek en schreef er 2 ‘must read’ artikelen over.

News flash: There are over 7000 languages spoken in the world today! Just 23 of these account for more than half the world’s population. That means a huge percentage of these are ‘indigenous’ languages. I guarantee they each have their own unique word for the people who act as spiritual leaders, guides, and mediators. Using the word ‘shaman’ to describe any of them (unless from the above named Tungus region) is just plain lazy. With modern access to the internet, it doesn’t even take that much work. Do your research!

 

Julia Penelope
The wandering witch
Pagan, witch, polytheist.
Pursuing a degree in archeology.
Founder of the witches of Downeast


 

Een wetenschappelijke blik
op de westerse beeldvorming van de native Amerikaanse culturen

Professor Robin Wall Kimmerer is een stamlid van de Citizen Potawatomi Nation in Oklahoma. In onderstaande lezingen maakt ze zichtbaar en voelbaar op welke manier haar voorouders hun kinderen conditioneerden om een gezonde verbinding met alle levende wezens in ons ecosysteem aan te gaan. 

Robin Wall Kimmerer
Storyteller
Distinguished Teaching Professor of Environmental and Forest Biology
Directeur, Center for Native Peoples and the Environment
State University of New York College of Environmental Science and Forestry.

www.robinwallkimmerer.com
of
kijk meer lezingen via youtube


 

 

Dr. Dawn Martin Hill
Professor Dawn Martin-Hill (Mohawk, Wolf clan) bekleedt de Paul R. MacPherson-leerstoel in inheemse studies aan de McMaster University, Hamilton, Ontario, Canada. Martin-Hill is universitair hoofddocent met benoemingen in de afdeling Antropologie en het programma voor inheemse studies.

Wijlen Vine Victor Deloria Jr. (Sioux) was een Native American auteur, theoloog, historicus en activist.
University of Colorado


Spiritualiteit en commercie
In het volgende video-gedeelte spreekt men over zwaarwegende bezwaren tegen het vercommercialiseren van rituele voorwerpen van de Amerikaanse natives. Hun bezwaren zijn gebaseerd op hele oude gebruiken. De uitspraken in deze video’s kunnen wellicht heel primitief, vreemd of zweverig overkomen op de westerse, rationeel/wetenschappelijk georiënteerde mindset.

Ik ga proberen om een brug te slaan. Een eenvoudige brug. Mensen die zijn opgegroeid in deze oude culturen zullen je veel meer kunnen vertellen.

Door dit soort ‘primitieve’ overtuigingen, gebruiken en rituelen kon er een vorm van conditionering plaatsvinden die mensen aanleerde om een gezonde relatie aan te gaan met alle deelnemers van het ecosysteem. Voor goede voorbeelden van deze vorm van conditioneren verwijs ik je nogmaals naar de lezingen van Professor Robin Wall Kimmerer.

lisa aldred wetenschappelijk onderzoek

 

Zorgvuldigheid als overlevingsinstinct
Als je zorgvuldig jaagt en handelt dan consumeer je geen massaproduct. Je beseft dat je te maken hebt met een medebewoner van het ecosysteem waar je deel van uitmaakt. Je neemt niet meer dan je nodig hebt. Want alles reageert op elkaar. “Alles is met elkaar verbonden” of “wij zijn één” zijn in essentie geen hippe spirituele kreten. Iemand die werkelijk begrijpt wat hij/zij zegt met zo’n uitspraak, heeft respect voor, kennis van het ecosysteem.

Door symboliek en rituelen te ontwikkelen rondom alle onderdelen en deelnemers van ons ecosysteem, zowel dierlijke, plantaardige als minerale deelnemers, ontstaat er bewustzijn van relatie.


Mallence Bart Williams

Speaker
Texas state university
Member of the board of the Osiri University
Africa’s first online university to render an entirely African curriculum that is rooted in Africa’s ancient sciences and wisdom technologies

Jim Dumont

University of Sudbury

Muskrat Magazine


Wat kan de moderne mens hiermee?
Anno 2020 is de kans klein dat we mensen nog op deze oeroude manier gaan conditioneren; in ieder geval niet op grote schaal. Maar of we het nou op een moderne of ouderwetse manier aanpakken: We zijn nog lang niet uitgeleerd van onze “primitieve” voorouders.

Een gezonde relatie met ons ecosysteem is essentieel voor ons overleven.

Of we het nou op een spirituele/religieuze of atheïstische/wetenschappelijke manier aanpakken:
De achterliggende inzichten over die relatie zijn essentieel voor ons overleven.

 

Oren Lyons
Native Nations Institute – diverse lezingen

Chief Oren Lyons is a traditional Faithkeeper of the Turtle Clan and a member of the Onondaga Indian Nation Council of Chiefs of the Six Nations of the Iroquois Confederacy, or the Haudenosaunee (People of the Long House).

He recently retired from the State University of New York at Buffalo, where he was a professor in American Studies and directed the Native American Studies Program.


Moderne kennis en traditionele kennis vullen elkaar aan
Oude culturen die intensief samenleefden met de natuur waren anders vormgegeven en men leefde primitiever als wij nu doen, maar de mensen waren absoluut niet dom. Ze hebben hun intelligentie anders ontwikkeld als moderne westerse wetenschappers. Hun kennis over ecosystemen is verweven met en verwerkt in hun kunst, hun tradities en hun spiritualiteit.

Knowledge without Spirit
is like finding yourself on a cold night
with all the wood in the world
and no flame to ignite it.

Guy Finley

Oeroude spiritualiteit: wetenschap uit een ander tijdperk
Als een heilige plaats vernietigd wordt gaat er waardevolle kennis verloren. Steeds meer wetenschappers zijn bezig met de vertaalslag tussen moderne wetenschap en traditionele kennis. Het is niet alleen voor de oorspronkelijke bewoners, maar voor de hele mensheid belangrijk dat deze heilige plekken intact blijven en zorgvuldig bestudeerd worden.

Steeds meer wetenschappers zijn bezig met de vertaalslag tussen moderne wetenschap en traditionele kennis. Maar open staan om te leren van mensen die geen universitaire diploma’s hebben is niet voor iedereen vanzelfsprekend en daardoor gaat kostbare tijd verloren.


Dank je wel voor je tijd en je aandacht.
Als je hier bent aangekomen en de stem van de mensen in mijn artikel op je hebt laten inwerken, dan heb je een reis gemaakt.

Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Neem de tijd om alles te laten bezinken en kom nog eens terug. De volgende keer vallen je weer heel andere dingen op.

Ik wens je wijze mensen op je pad.
Ik wens je integere mensen op je pad.
Ik wens je de kracht, de wijsheid en de moed toe, om integere, verstandige en wijze keuzes te maken.

Alexandra


 

Maandelijkse update

Krijg 1 keer per maand

de nieuwe blogs in je inbox

Je krijgt 1 keer per maand een mail.

Geen continue stroom van nieuwtjes en fantastische aanbiedingen, geen puinhoop in je inbox. Elke eerste van de maand een overzicht van mijn nieuwe blogs, en verder geen bullshit.

Als je liever vaker leest, volg mijn blog dan via RSS of via de directe email notificaties. Onderaan deze pagina kun je je abonneren.

De Gewone Vrouw maakt op dit moment geen gebruik van social media.