De mensheid is bezig met een beweging terug naar een gezonde verbinding met ons ecosysteem. Het lijkt soms op een complex pad … een queeste. Een aanwijzing op deze queeste: kijk eens naar je aannames & overtuigingen over leiderschap.

Symboliek: een voorbeeld 
Veel mensen omarmen de alpha wolf als symbool van leiderschap. Het ideaal: de sterke wolf die aan de de top van de pikorde van zijn roedel staat, een symbool van kracht en macht.

Kunstmatig of natuurlijk
Alleen in door de mens samengestelde, kunstmatige roedels in o.a. dierentuinen is een pikorde belangrijk, en wordt zo nodig gevochten om te bepalen wie de roedel leidt. In zulke roedels worden wolven uit verschillende families samengebracht door de mens.

Wolvenroedels in de natuur hebben een familie systeem. De voortplantende ouders hebben de leiding over de roedel: er wordt niet gevochten om macht of status. De term alpha wordt in de wetenschap niet meer gebruikt. Men gebruikt de termen ‘breeding wolves’  of ‘mother wolf & father wolf’ om aan te geven wie de roedel leidt.

Oorzaak van de misvatting
Men bestudeerde in het verleden geen wolven in de vrije natuur, alleen wolven in gevangenschap. En men dacht daarmee de natuurlijke eigenschappen van het wolvenras in kaart te kunnen brengen. Dat is alleen nog maar de wolf. Kun je je voorstellen hoeveel van dit soort misvattingen over de natuur er door de eeuwen heen ontstaan kunnen zijn?

Bioloog Dr. L. David Mech publiceerde in 1970 een veelverkocht boek over het wetenschappelijke begrip alpha wolf. Hij legt in deze video uit waarom hij deze term niet meer gebruikt: hij had nog nooit wolven in het wild bestudeerd.MANA
Het Maori woord voor een kracht die staat voor charisma, (innerlijke) autoriteit, prestige en leiderschap.

De mana van een baas voelt anders aan als de mana van een leider. Hoe professioneel of beschaafd iemand zich ook gedraagt; in de onderstroom is altijd voelbaar hoe volwassen en gezond het leiderschap van deze persoon werkelijk is. Mensen reageren – bewust of onbewust – op deze onderstroom in sociale contacten. Een gezonde onderstroom, betekent een gezonde groep.

Een natuurlijke leider belichaamt doorleefde wijsheid, opgedaan tijdens het ervaren van belangrijke levensprocessen. Een leider leidt vanuit autonomie en is in staat om zich gezond te verbinden met een groep, een bedrijf of een land. Er vindt natuurlijke communicatie plaats in de groep, en de onderstroom voelt rustig en veilig.

Tame Iti legt in deze video uit hoe hij vanuit zijn Maori-achtergrond denkt over mana.


MEER INFORMATIE

Neehee … bij De Gewone Vrouw vind je geen duidelijke instructies over ‘how to be a good leader.’
En ook geen aanbieding voor een Fantastische Workshop.

Wel gewoon lekker nóg een video-blog.
Over leiderschap en verbondenheid.
Over muziek.
Over wijsheid.

Enjoy!

Maandelijkse update

Krijg 1 keer per maand

de nieuwe blogs in je inbox

Je krijgt 1 keer per maand een mail.

Geen continue stroom van nieuwtjes en fantastische aanbiedingen, geen puinhoop in je inbox. Elke eerste van de maand een overzicht van mijn nieuwe blogs, en verder geen bullshit.

Als je liever vaker leest, volg mijn blog dan via RSS of via de directe email notificaties. Onderaan deze pagina kun je je abonneren.

De Gewone Vrouw maakt op dit moment geen gebruik van social media.