This story features two characters: a grandfather and his grandson. The grandfather explains to his grandson that there are two wolves fighting within him, which is an image that serves as a metaphor for the man’s inner sense of conflict. The conversation between the two men goes like this:

“I have a fight going on in me,” the old man said. “It’s taking place between two wolves. One is evil – he is anger, envy, sorrow, regret, greed, arrogance, self-pity, guilt, resentment, inferiority, lies, false pride, superiority, and ego.”

The grandfather looked at the grandson and went on. “The other embodies positive emotions. He is joy, peace, love, hope, serenity, humility, kindness, benevolence, empathy, generosity, truth, compassion, and faith. Both wolves are fighting to the death. The same fight is going on inside you and every other person, too.”

The grandson took a moment to reflect on this. At last, he looked up at his grandfather and asked, “Which wolf will win?”

The old Cherokee gave a simple reply. “The one you feed.”

 

Prachtig!
Zo oorspronkelijk indigenous en vredevol.
Nou … nee.

Ongetwijfeld is de bankrekening van een paar slimme clickbaiters flink gespekt dankzij dit “indianenverhaal”. Diverse Native Amerikaanse schrijvers & organisaties gebruiken dit verhaal om mensen voor te lichten over het verschil tussen echte verhalen uit hun cultuur, en klinkklare onzinverhalen.

Christelijk verhaal
Er zijn diverse varianten van dit verhaal in omloop. De meest aannemelijke originele versie van dit verhaal staat in het in 1978 geschreven boek “The Holy Spirit: Activating God’s Power in Your Life” van de evangelische dominee Billy Graham.

Ga naar de passage in het boek bij google books

“AN ESKIMO FISHERMAN came to town every Saturday afternoon. He always brought his two dogs with him. One was white and the other was black. He had taught them to fight on command. Every Saturday afternoon in the town square the people would gather and these two dogs would fight and the fisherman would take bets. On one Saturday the black dog would win; another Saturday, the white dog would win – but the fisherman always won! His friends began to ask him how he did it. He said, “I starve one and feed the other. The one I feed always wins because he is stronger.”

Jaren geleden was dit verhaal een van mijn eerste “slap in the face” momenten op spiritueel gebied.
Zó schandalig ver gaan mensen dus voor geld of het doordrukken van hun idealen! Elke keer als iemand in bliss verzucht: die indianen begrepen het tenminste … dan is er weer die twijfel: zeg ik het, of zeg ik het niet? Voor veel mensen is deze “oude cherokee wijsheid” heel belangrijk geworden. Het gaan inzien dat je in de maling bent genomen kan iemand flink raken. Dit soort misleidingen zijn kwetsend en schadelijk voor mensen die oprecht met spiritualiteit bezig zijn.

Het raakt niet alleen westerse mensen:
Elke keer als je de 2 wolven deelt dan deel je de boosheid, de pijn en het verdriet van de Amerikaanse indigenous volkeren die moeten toekijken hoe hun cultuur wordt vervormd, misvormd en misbruikt door mensen die er de ballen verstand van hebben.

 


Maandelijkse update

Krijg 1 keer per maand

de nieuwe blogs in je inbox

Je krijgt 1 keer per maand een mail.

Geen continue stroom van nieuwtjes en fantastische aanbiedingen, geen puinhoop in je inbox. Elke eerste van de maand een overzicht van mijn nieuwe blogs, en verder geen bullshit.

Als je liever vaker leest, volg mijn blog dan via RSS of via de directe email notificaties. Onderaan deze pagina kun je je abonneren.

De Gewone Vrouw maakt op dit moment geen gebruik van social media.