Preventieve voorlichting in plaats van destructieve scepsis.

De mens is een creatief en inventief wezentje. In de loop der eeuwen heeft men vele religies en ‘spirituele paden’ bedacht, net als men vele wetenschappelijke theorieën, vele talen en vele sporten heeft ontwikkeld. Religies en spirituele paden zijn niet als een kant en klaar goddelijk cadeautje uit de lucht komen vallen, maar bedacht en ontwikkeld.

Correct toegepast kan een religie of spiritueel pad leiden tot welzijn en verbinding.
Corrupt toegepast is het een bron van verdriet, misleiding en polarisatie.

De mens blijft zich ontwikkelen, en daarmee onze inzichten … ook op spiritueel / holistisch gebied
We kunnen die inzichten inzetten voor het ontwikkelen van nieuwe kennis in het kader van wijsheid en gezondheid. Maar je kunt er ook hele domme dingen mee doen. De neiging om domme dingen te doen met kennis is niet uniek voor spiritualiteit en religie: wetenschap is net zo gevaarlijk in de verkeerde handen. Beide gevaren zijn reëel en volop aanwezig in onze wereld.

Er werken & leven in alle lagen van de mensheid en van de samenleving mensen die geld & macht belangrijker vinden als fundamentele gezondheid en het algemeen belang van een volk en de mensheid. Dus ja, spiritualiteit kan gevaarlijk zijn. Maar nee, wetenschap is niet veiliger. Het zijn de mensen erachter die er goed of schadelijk werk mee doen.

Preventieve voorlichting op spiritueel gebied
Er is veel te weinig voorlichting. Als er al een kritische of sceptische noot valt dan is het: alternatieve geneeswijzen zijn gevaarlijk en je bent een stommeling dat je daar in gelooft. Wetenschap is the way to go.

Het individu weerbaar maken werkt beter als een polariserende welles – nietes vete c.q. machtsstrijd tussen ‘regulier’ en ‘alternatief’ die menselijke collateral damage oplevert: De mensen die hulp zoeken, gaan googlen en verdrinken in die heftige discussie. De online discussie is keihard en destructief. En dat werkt averechts. Deskundige & constructieve, preventieve informatie kan ervoor gaan zorgen dat minder mensen tussen het alternatieve schip en de wetenschappelijke wal vallen.

En dat is hard nodig.

 


RELEVANTE BOEKEN
[do_widget id=hootkit-posts-blocks-2]

Maandelijkse update

Krijg 1 keer per maand

de nieuwe blogs in je inbox

Je krijgt 1 keer per maand een mail.

Geen continue stroom van nieuwtjes en fantastische aanbiedingen, geen puinhoop in je inbox. Elke eerste van de maand een overzicht van mijn nieuwe blogs, en verder geen bullshit.

Als je liever vaker leest, volg mijn blog dan via RSS of via de directe email notificaties. Onderaan deze pagina kun je je abonneren.

De Gewone Vrouw maakt op dit moment geen gebruik van social media.